E: mail@heartmus.dk | T: +45 97 12 10 33

Socle du Monde fernisering 2012

INVOLVER in action

HEART var fyldt til bristepunktet, da 700 mennesker fredag d. 14. september indtog museet til åbningen af den sjette Socle du Monde Biennale 2012 INVOLVER. Publikum lod sig rive med af biennalens involverende tema, og overalt var gæster i færd med at udforske de 11 interaktive værker. Der blev smadret kopper, skreget hjerteskærende og flere lagde krop til en frivillig kikkertundersøgelse i det fordrejede hospitalsunivers, som kunstneren Marco Evaristti havde skabt.

Er du gal eller normal?

Blev publikum spurgt ved indgangen og efterfølgende tildelt et armbånd, som matchede deres sindstilstand. De fleste var gale, og det kunne ses. Rune Fjord udførte sin performance ”Primal Scream” og balancerede på kanten mellem det letsindigt sjove og det ubærligt alvorlige, da han rullede sig i æg og fjer uden en trævl på kroppen. Det var hans måde at levendegøre den følelse af afmagt, som mange psykisk syge oplever, og performansen spillede sammen med det værk, han havde lavet i samarbejde med patienterne fra Daghospitalet i Holstebro. Det blev bl.a. til et skrigerum og et smadrerum: To aktiviteter som publikum gladelig kastede sig over til ferniseringen.

Bullshit-detektoren

Sådan som de enkelte værker er præsenteret, er vi jo så tæt vi kan komme på at være vaccineret mod min bullshit-detektor: hvis I oplever noget undervejs, når I ser kunstværkerne, så har de den værdi, de skal have.” Sådan udtrykte Adrian Hughes sig i sin åbningstale, og med de ord løsrev han sig fra kunstfaglighedens piedestal og gav publikum rollen som skabere.

Men selvom værkerne på overfladen er underholdende, har de samtidig en urolig og seriøs karakter. Så når gæsterne hujende stimlede sammen under Marco Evaristtis live kikkertundersøgelse, var det hans og pej gruppens mål at provokere publikum til at tage stilling til organdonation. Ligesom John Kørners og eges bølge var sjov at løbe på, men tung at forholde sig til i kraft af sin titel ”Tsunami”.

Udstillingen kan ses på HEART frem til 6. januar 2013